dimecres, 27 de juny del 2007

Notícia: contra la violència de gènere

Penjo aquesta notícia, ja que es una pas força importent i crec que és interessant per tothom.
El Congrés aprova una moció d'Esquerra que pretén fer més efectiva la llei
contra la violència de gènere.
El ple del Congrés dels Diputats ha aprovat per unanimitat una moció d'Esquerra que preveu un decàleg de mesures concretes a fi i efecte d'augmentar l'eficàcia de la Llei de protecció integral contra la violència de gènere.
Per a Georgina Oliva, portaveu al Congrés en matèria de dona i igualtat i promotora de la moció, "l'efectivitat de la llei, malgrat la gran importància que té, ha quedat en evidència per les mateixes estadístiques i, per això, hem de felicitar-nos per l'aprovació de la moció, ja que és necessària una revisió a fons en el moment que estem a punt de celebrar el tercer aniversari de la seva entrada en vigor".
La moció plantejava una trentena de propostes per aportar solucions en la lluita contra la violència i, en el text que finalment s'ha acordat, s'ha aconseguit introduir-ne algunes de les més importants. Per això, Oliva ha demanat al govern espanyol que reflexioni sobre aquests interrogants i posi remei als errors de la llei. En aquest sentit, la diputada ha instat el grup socialista a pressionar el govern espanyol perquè aquesta valoració de la llei de violència es faci en profunditat realment i que les mesures aprovades no quedin en paper mullat. Així mateix, la diputada d'Esquerra ha alertat que, tot i que el text aprovat fa una menció explícita a la necessitat de dotar de finançament els plans de sensibilització i prevenció, "no s'ha volgut recollir la necessitat d'habilitar partides pressupostàries per cadascun dels diferents ministeris implicats en la lluita contra la violència que s'exerceix contra les dones". En aquest sentit, Oliva recorda que no serveix de res aprovar mesures que desenvolupin aquesta llei, si no compten amb els recursos econòmics necessaris perquè es duguin a terme en l'àmbit de les competències de l'administració general de l'Estat i mitjançant transferències -i no meres subvencions a programes- als governs autonòmics amb competència en matèria de violència. Per això, la diputada independentista insta el grup socialista i el govern espanyol a demostrar el compromís amb gestos.
Principals mesures que recull la moció aprovada a la cambra baixa espanyola:
- Es dota de major protecció la víctima en la seva fase processal, amb l'obligació dels jutges i fiscals d'informar correctament la víctima sobre tots els mitjans que hi ha al seu abast, i la utilització de mampares protectores o videoconferències per facilitar la declaració a les dones víctimes de maltractaments.
- S'afegeix la necessitat de motivar en profunditat la denegació de les ordres de protecció, així com la possibilitat que es doni una ordre de protecció si la situació així la requereix, tot i que no s'hagi prestat audiència al presumpte agressor.
- Es reconeix el paper de les associacions de dones i dels grups d'estudi formats per dones en l'àmbit del debat i la reflexió sobre l'eficàcia de la llei.
- S'impulsen les bonificacions per a la contractació de dones víctimes de violència masclista.
- Es reconeix la necessitat de crear més jutjats específics de violència (sempre que es tinguin en compte els informes de les comunitats autònomes, que són els que tenen competències en aquest àmbit), i més ajuts econòmics a les dones.
- Es recull la necessitat d'elaborar codis ètics per al tractament de la violència contra les dones en els mitjans de comunicació.
- S'enforteixen les unitats de valoració integral forense, tenint en compte les competències transferides a les comunitats autònomes en aquesta matèria.
Fins aquí la crònica, espero que us hagi resultat interessant!!
Gràcies Sara per haber-nos passat l'article.
Sílvia Estany i Palomas.